Hej!
Vi har nu landat i ett beslut om att ta paus i vår skolprocess efter att vi har fått klart för oss att det inte är möjligt att starta vår skola som vi vill med dagens lagstiftning. Skolinspektionen har återkopplat till oss med en begäran om komplettering med många frågor om hur vi tänker kring vår skola. Vi tar upp några av frågorna här som vi anser är våra största hinder:
"Hur avser ni att säkerställa skolans ekonomi om det blir förändringar i det planerade elevantalet?"
Vi har hela tiden varit medvetna om att den ekonomiska biten skulle vara en av våra största utmaningar då det ges en elevpeng för varje elev. I intresseundersökningen i samband med vår ansökan fick vi ihop totalt 13 elever i första läsåret, 15 elever i andra och 17 elever i tredje. Oavsett hur många elever vi har behöver vi fortfarande lika många lärare till de olika ämnena. Vi har skrivit i vår ansökan några olika tankar och idéer om hur vi kan göra vår ekonomi stabil, men för att få tillstånd att starta en skola måste man kunna visa att man kan bära verksamhetens kostnader och göra ett nollresultat efter några år. Detta är något som små skolor har väldigt svårt att uppnå.
"Ni har angett svenskt teckenspråk. Förtydliga om anmälan avser svenskt teckenspråk för hörande."
Ni har också uppgett att er skola erbjuder alla elever, som dagligen pratar svenskt teckenspråk hemma med minst en vårdnadshavare, en tvåspråkig undervisning med svenskt teckenspråk och svenska. Klargör om er skola vänder sig till både hörande och icke-hörande elever."
Skolinspektionen undrar om vi avser att utgå ifrån "teckenspråk för hörande" när vi skriver att vi avser att erbjuda svenskt teckenspråk som undervisningsspråk. Vi förstår deras fråga eftersom fristående grundskolor ska följa grundskolans läroplan och kursplaner, alltså har vi enligt lagen ingen möjlighet att erbjuda undervisning i ämnet "Teckenspråk för döva och hörselskadade" som är ett ämne i specialskolan.
Det är kanske möjligt att utgå ifrån kursplanen "Teckenspråk för hörande", men om vi tittar på kursplanens innehåll så är det snarare teckenspråk för nybörjare. Vi ställer oss frågande till hur rätt det är mot elever som har teckenspråk som modersmål att få undervisning på ett språk på nybörjarnivå? Hur uppfyller man då första kapitlet i skollagen som står bland annat "I utbildningen ska hänsyn tas till barns och elevers olika behov. Barn och elever ska ges stöd och stimulans så att de utvecklas så långt som möjligt." när det gäller teckenspråket?
Sedan kan man fråga sig om "teckenspråk för hörande" är en lämplig formulering? Skulle det inte vara tydligare med "Svenskt teckenspråk som första språk" och "Svenskt teckenspråk som andra språk"?
Även vi har många frågor och funderingar, men det spelar ingen roll eftersom lagstiftningen ser ut som den gör. Vi har gjort allt vi kunnat och som vi ser på det finns det inget mer vi kan göra just nu. Vi sparar alla handlingar och hoppas på nya försök i framtiden.
Vi som varit involverade i den här processen – Mindy Drapsa, Gunilla Vigert, Filip Burman och jag är bekymrade över varför barn och ungdomar som använder teckenspråk inte får likvärdiga möjligheter till valfrihet när det gäller grundskoleutbildning trots det fria skolvalet. Det är bara så fel!
Hos oss kommer vi självklart att fortsätta kämpa för allas vårt teckenspråk även nu när vi tar paus!
Tack till er alla som på olika sätt visat intresse och stöttat oss!
Hej!
Nu är det snart jul och vi har en nyhet att berätta kring uppstarten av Dramaski International School.
Som ni vet har Skolinspektionen avslagit vår ansökan och vi har överklagat avslaget till två insatser – utan positivt resultat tyvärr. Största orsaken till att vi fick avslag var att det inte står i skollagen att man får undervisa på teckenspråk för alla elever.
Under hösten har vi haft möjligheten att reflektera över vår ansökningsprocess (som blev cirka två år lång). Vi har också haft ett möte med Skolinspektionen om vilka andra alternativ som kan finnas för oss. Och nu har styrelsen diskuterat och tagit beslut om hur vi ska gå vidare med Dramaski International School.
Jag har äran att berätta den goda nyheten att styrelsen valt att inte ge upp utan vi kommer att göra en ny ansökan!
I den kommande ansökan kommer vi att utifrån våra erfarenheter pröva en annan väg. Tidigare var vårt mål att bilda en teckenspråkig friskola öppen för alla. Nu ska vi istället utgå från reglerna som gäller för tvåspråkig undervisning.
Det innebär några förändringar jämfört med vår förra ansökan:
- Eftersom vår skola inte kan vara öppen för alla kommer vi istället att begränsa vårt mottagande till elever som har teckenspråk som ”dagligt umgängesspråk med minst en vårdnadshavare.”
- Det blir en skola för yngre elever - från förskoleklass till årskurs 6.
- Skolan behåller sin inriktning - internationalitet, entreprenörskap och digitalisering.
Vi kommer att skicka in vår nya ansökan till Skolinspektionen senast den 31 januari 2021. Det innebär att vi kan starta vår skola hösten 2022 om vår ansökan blir godkänd.
Vi vill betona att intresset för vår skola är avgörande för att vi ska få ett godkännande. Vi måste i vår ansökan visa att det finns elever som är intresserade att gå Dramaski International School. Så i början av januari kommer vi göra en enkätundersökning som skickas till en urvalsgrupp bestående av föräldrar till barn födda mellan år 2010-2020, där minst en förälder använder teckenspråk med sitt barn hemma. Mer information kommer i januari, men vi behöver er hjälp med att sprida information till berörda familjer och be dem ta kontakt med oss. Detta för att vi ska få ett så bra underlag som möjligt!
Coronatider har inneburit många hinder, men hinder innebär inte att det är stopp. Det handlar om att tänka kreativt och hitta nya vägar. Och jag hoppas ni kan se det här som en julklapp till oss alla - att vi ska göra ett nytt försök för att lyckas med vår dröm: en teckenspråkig friskola!
Vi på Dramaski Utbildning vill önska er en riktigt God jul och Gott nytt år! Vi ser fram emot nästa år!
Hej!
Hoppas att ni mår bra i denna omvälvande tid med pandemin.
Snart har det gått ett år sen vi överklagade Skolinspektionens beslut att avslå vår ansökan om tillstånd att starta Dramaski International School här i Stockholm. Efter att vi skickat in vårt yttrande till förvaltningsrätten i december ansökte Skolinspektionen av någon anledning om anstånd, varför denna process fördröjts längre än normalt.
Efter ett halvår, i juni, kom ett nytt yttrande in från Skolinspektionen med ett tillägg där de ansåg att vår skola inte är en profilering av skolan utan hela grundskoleutbildningen. Då klargjorde vi i ett nytt yttrande till dem att vår profilering av utbildningen avsågs att göras inom de ramar som anges i skollagen och andra skolförfattningar.
Nu har Förvaltningsrätten äntligen fattat beslut. Och tyvärr avslår domstolen vårt överklagande där de anser att Skolinspektionen haft grund för sitt beslut att avslå vår ansökan. De menar att Skolinspektionen haft rätt i sin bedömning att vi inte kan bedriva undervisning på teckenspråk i alla ämnen för alla elever oavsett hörselgrad då detta inte framgår i skollagen.
Vi tog stöd av en erfaren skoljurist. Vi refererade till forskning och föreskrifter såsom läroplaner, språklagen som FN:s konvention för personer med funktionsnedsättning och barnkonventionen. Men det räckte inte eftersom skollagen ser ut som den gör. Egentligen var utfallet inte helt oväntat - nu har vi alltså detta svart på vitt.
Sammanfattningsvis; för att vi ska kunna starta vår skola måste skollagen ändras. Vi håller på att undersöka vilka vägar som finns att tillgå. Men två saker kommer vi att göra nu.
Vi ska överklaga beslutet i Kammarrätten.
Vi skickar in en motion i frågan till Sverige Dövas Riksförbund.
Om ni är intresserade av att ta del av våra dokument rörande vår ansökan inklusive överklagande och yttranden är ni välkomna att kontakta oss.
Tack för visat intresse hittills! Och ta hand om er!
Maria Rudin, projektledare
Hej!
År 2019 och 10-talet närmar mot sitt slut. Vi är inne i en överklagandeprocess där vi håller på att försöka övertyga Skolinspektionen och Förvaltningsrätten om att vi faktiskt har de förutsättningar som krävs för att starta vår skola. Vi har hittills lämnat in två handlingar – ett överklagande samt ett yttrande. I utarbetandet av dessa tog vi stöd av en erfaren skoljurist som hjälpte oss att argumentera för vår skola där vi utgick ifrån skollagen i första hand. Själv känner jag mig mycket nöjd med vad vi åstadkommit hittills. Vi har egentligen hamnat i ett omöjligt läge då vi inte har direkt stöd av skollagen för att starta en grundskola med teckenspråk som undervisningsspråk. Skolinspektionen menar att det står i skollagen att specialskolan har i uppdrag att erbjuda tvåspråkig teckenspråkig undervisning och att fristående huvudmän inte kan bedriva undervisning i enlighet med specialskolans läroplan och kursplaner. Det här visste vi redan innan vi skickade in vår ansökan men valde att göra det ändå eftersom vi tycker att det är helt fel att utesluta en viss grupp när rätten till det fria skolvalet finns för alla andra.
I vårt yttrande skrev vi att vi inte anser att specialskolan uppfyller artikel 24 i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, där det bland annat står att skolsystemet ska bidra till att personer med funktionsnedsättning utan diskriminering och på lika villkor ska gå på integrerad grundutbildning. När elever med hörselnedsättning hänvisas till specialskolan är det egentligen exkludering från det allmänna utbildningssystemet. Det vi vill är ju att starta en grundskola med teckenspråk- och internationell profil och inkludera alla elever oavsett hörselgrad. I både överklagandet och yttrandet fick vi igen och återigen förklara för Skolinspektionen att vi är införstådda med att svenska är det obligatoriska undervisningsspråket och att vi kommer att använda det i alla ämnen och att vi vill använda så mycket teckenspråk som möjligt som rymmer inom skollagen och läroplanen för grundskolan.
Språkrådet kom lägligt nog ut med en rapport under hösten där man beräknat att cirka 40% av personer som har teckenspråk som modersmål är hörande*. Dagens skolsystem innebär att inte ens de hörande som har teckenspråk som modersmål har rätt till att få ha sitt modersmål som undervisningsspråk.
Jag tycker att det här är spännande och tror inte att vi är ensamma om att tycka att det är dags för förändring. Alla kan göra något så att teckenspråkets ställning stärks ytterligare och blir mer accepterat som ett språk för alla. Medan vi fortsätter att kämpa för vår skola, hoppas vi att ni också fortsätter engagera er oavsett om det är stort eller litet som bidrar till att teckenspråk syns och hörs i samhället. Låt oss skriva historia för 20-talet!
Styrelsen för Dramaski Utbildning och jag önskar er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!
* Med blick på modersmålet skriven av Tommy Lyxell år 2019
http://www.isof.se/om-oss/publikationer/institutets-publikationer/minoritetssprak/2019-09-09-med-blick-pa-modersmalet.html
Hej!
Nu har Skolinspektionens besked kommit till oss. I början av detta år skickade vi in en ansökan om att få etablera Dramaski International School med förhoppningen om att få starta världens kanske första internationella teckenspråkig grundskola. Skolinspektionen har granskat och prövat vår ansökan som blev en av årets totala 212 inskickade ansökningar. Nu efter drygt åtta månader är beslutet taget.
Vi vill starta med att berätta att Skolinspektionen bedömer att vi som sitter i ledningen för Dramaski Utbildning AB har den kompetens som krävs för att driva vår skola. Det är vi mycket stolta över.
Men de anser inte att vi kommer att kunna följa de författningar som finns vilket till stor del beror på att teckenspråk inte finns lagstiftat i skollagen på samma sätt som andra språk. De tycker att vår skola har stora likheter med specialskolan som de menar är reserverad för den skolformen och redan bedrivs av staten. Vi upplever att de tolkar vår skola på följande sätt: enkom för att vi vill bedriva undervisning på teckenspråk förknippas vi med specialskolan. Detta trots att vi beskrivit vår skola som ett alternativ för teckenspråkiga elever oavsett hörselgrad och hur vi vill arbeta med internationalisering som profil.
Skolinspektionen skriver också i sitt beslut att de inte anser att vår skola är öppen och anpassad för alla elever då den är utformad utifrån målgruppen döva/hörselskadade. De menar att vår elevgrupp har en viss typ av stödbehov eftersom eleverna inte kan följa grundskolans läroplan fullt ut. Som vi tolkar beslutet betraktas teckenspråk som stödbehov för döva/hörselskadade.
Av ovanstående anledningar har vi fått avslag på vår ansökan. Vi är självklart inte eniga med deras beslut och kommer att överklaga det hos allmän förvaltningsdomstol. Nu har vi tre veckor på oss att skicka in vårt överklagande. I det ska vi försöka beskriva skolan och hur undervisningen ska gå till ännu mer utförligt och få dem att inse att teckenspråk är ett språk och inte ett stödbehov. För att vår skola ska kunna bli verklighet måste vi kämpa för teckenspråkets jämställdhet i skollagen.
Om ni har kunskap, erfarenhet eller/och andra tankar kring beslutet eller annat som kan ha betydelse för överklagandet, blir vi glada om ni skickar e-post eller ringer till oss. Och som alltid, välkommen att höra av er om ni har några funderingar eller frågor.
Maria Rudin
Hej!
Nu är vi tillbaka efter en spännande sommar. Jag deltog i WFD*-kongressen i Paris den 23-27
juli och gick på föreläsningar och nätverkade bland över 2200 döva från olika länder. På
kongressen, som hållits var fjärde år i snart 70 år, fick jag återigen uppleva den starka
dövgemenskapen trots att jag kände knappt 1% av deltagarna. Det är lika häftigt varje gång
att vara med om denna känsla av samhörighet med människor från alla hörn i världen. Vi har
många gemensamma upplevelser och problem oavsett land, bakgrund, kultur och språk.
Även om vissa länder kommit längre än andra kan alla lära sig av varandra.
Jag vill nu dela med mig till er en del av mina intryck från kongressen som jag bär med mig i
mitt arbete med etableringen av Dramaski International School.
Jag lyssnade på en föreläsning av Richard Geary Horwitz från Pakistan och Jeffrey Bravin, VD
för American School for the Deaf, som berättade om sitt internationella samarbete för att
utveckla utbildning för döva i Pakistan. Richard, far till ett dövt barn och initiativtagare, har
genom ett fondfinansierat projekt gett ca 1500 döva barn möjligheten till gratis skolgång.
Även om det fortfarande är mindre än 5% av alla döva barn i Pakistan som går i skolan är
detta en början på en otroligt viktig insats. Jeffrey berättade att han och hans skolelever har
i utbyte fått se och lära sig av engagemanget i Pakistan och dess avgörande betydelse för
etableringen av dövskolorna där. Som sagt, alla kan lära sig av varandra.
En annan intressant föreläsning handlade om teckenspråkets lagstiftning i världen. Dr Joseph
Murray från Gallaudet University och Dr Maartje de Meulder från universitetet i Belgien har
gjort en undersökning som visar att 46 länder har någon form av lagstiftning. Deras studie**
visar även att det inte finns samband mellan lagstiftning och teckenspråkets ställning: att
teckenspråket är lagstiftat i landet innebär inte alltid att det är accepterat i praktiken.
Dessutom finns det länder som lyckats utan direkt lagstöd exempelvis i USA där det inte
finns någon nationell lagstiftning gällande teckenspråk.
Jag träffade även en skolklass från en dövskola i Tokyo, Japan. Jag fick till en samtalsstund
med skolans biträdande rektor, Akria Morita, även han döv. Han blev väldigt inspirerad av
vårt initiativ till Dramaski International school och var övertygad om att vårt koncept
utgjorde “framtiden”. Jag har fått liknande feedback från flera deltagare som jag samtalat
med: från Finland, USA, Nya Zeeland m.m...
Och alla de ställde den ständigt återkommande frågan: ”Hur kan ni få ekonomin att gå runt
med en skola som är öppen för alla barn?”. Frågan är relevant då dövundervisningen i
världen är idag starkt förknippad till ”Special Education” med för ändamålet särskild
finansiering. Detsamma gäller för Sverige och finansieringen är en av utmaningarna som vår
skola står inför.
Engagemang är den gemensamma nämnaren för att förändring ska kunna ske. Det jag såg
under kongressen: att det finns så många personer i världen som också kämpar för oss döva
och våra rättigheter, ger mig styrka i vår strävan att starta troligen världens första
internationella teckenspråkiga grundskola.
Vi väntar fortfarande på beslutet som enligt Skolinspektionen skall vara fattat senast den 1
oktober. Vi ser fram emot det och de utmaningar som följer med beslutet.
Vi håller dig uppdaterad. Du kan prenumerera på vårt nyhetsbrev - anmäl ditt intresse till
mig via email maria@dramaski.se.
På återseende!
*WFD är en förkortning för The World Federation of the Deaf
**The Legal Recognition of Sign Languages – Advocacy and Outcomes Around the World
Ps Vi kommer självklart att finnas på Dövas dag i Visby den 21-22 september.
Hej!
Det har gått en månad sen vår ansökan hamnade i Skolinspektionens händer och den kommer att granskas och prövas i flera områden. Vår ansökan är sammanlagt ca 40 sidor lång och innehåller detaljerad redogörelse om hur vår skola, Dramaski International school, ska bedrivas i enlighet med lagar och föreskrifter såsom skollagen, diskrimineringslagen, grundskolans läroplan och kursplaner och FN:s konvention. I elevprognosdelen har vi redovisat enkätundersökningen som visar att drygt 80% av föräldrar till teckenspråkiga barn kan tänka sig att ansöka till vår skola. Enligt den kommer vi att i första läsåret, 2020/2021, ha totalt 19 elever i förskoleklass – årskurs 3, i andra läsåret 29 elever i
F – 5 och i tredje 37 elever i F – 7. Vår prognos visar att skolan kommer vara fullt utbyggd efter fem år och ha elever från förskoleklass till årskurs 9. Dessa elevantal ligger till grund för hela ansökan och i resultatbudget för de tre första läsåren visar som väntat att det blir svårt att få ekonomin att gå runt med få elever. Vi behöver därför hitta olika lösningar för att kunna förverkliga drömmen om en internationell teckenspråkig grundskola och tar tacksamt emot allt från idéer och förslag till gåvor i form av bidrag, möbler, teknisk utrustning, läromedel m.m.
Processen för handläggning av ansökan är lång och innehåller flera olika delar. De berörda kommunerna har nu fått ta del av alla ansökningar om tillstånd, som skickats in till Skolinspektionen, för att ges möjlighet att yttra sig över planerade skolplaceringar som berör deras kommuner. Eftersom vår skola kommer att placeras i Stockholms stad har de mottagit vår ansökan och i deras remiss ska de göra en konsekvensbeskrivning av vilka ekonomiska, organisatoriska och pedagogiska konsekvenser som kan uppstå i kommunen inom 5-6 år efter skolstart. Skolinspektionens beslut om godkännande fattas före den 1 oktober om så är möjligt.
Ni kan läsa mer om handläggningsprocessen på Skolinspektionens hemsida https://www.skolinspektionen.se/sv/Tillstandsprovning/Starta-fristaende-skola/sa-handlaggs-ansokan1/
Om vi får godkännande, har vi knappt ett år på oss att etablera vår skola. Vi kommer då att ha fullt upp med att uppfylla alla krav för att vår skola ska vara helt färdigställd vid skolstart i augusti 2020, verksamheten ska bland annat ha anpassade lokaler och behöriga lärare i alla ämnen. Skolinspektionen gör alltid en s k etableringskontroll några månader innan skolstart för att godkänna att skolverksamheten kan startas på riktigt.
Om vår ansökan avvisas eller avslås kan vi överklaga beslutet till förvaltningsrätten. Vi håller på att förbereda oss på det för att ha plan för hur vi ska överklaga beslutet om det skulle behövas.
Det ställer stora krav på huvudmän som bedriver skolverksamhet, därför har Dramaski Utbildning AB utökats med en ytterligare styrelseledamot, Lise-Lott Högberg, som är utbildad och yrkesverksam rektor. Vi är stolta över vår samlade kompetens och hoppas att vi godkänns som huvudman för att bedriva Dramaski International school.
Om du eller/och dina vänner har idéer eller har möjlighet att på olika sätt stödja skolans ekonomi, ta gärna kontakt med oss via email eller bildtelefon!
På återseende
Maria Rudin
Projektledare
Email: maria@dramaski.se
Bildtelefon: maria.rudin@t-meeting.se
Hej!
Nu har arbetet med ansökan påbörjats. I den måste vi beskriva utförligt hur vi tänkt bedriva vår skolverksamhet. Vi kan redan se många möjligheter och vinster med en internationell teckenspråkig grundskola. Vad spännande det skulle vara om vi fick möjligheten!
Under processen har vi också mött på några hinder, varav ett rör sig om hur vi ska kunna bedriva undervisning på teckenspråk enligt grundskolans läroplan. Enligt skollagen ska kommunala och fristående grundskolor följa grundskolans läroplan vilket innebär att vi inte kan följa specialskolans läroplan som byggd på tvåspråkighet d v s teckenspråk och svenska. Vi har diskussioner med skolmyndigheter om det här och funderar tillsammans om hur vi kan motivera i ansökan att jobba efter grundskolans läroplan och undervisa teckenspråk och svenska respektive engelska parallellt. Processen har inte varit enkel men jag gör mitt bästa och tar allt stöd jag kan få från bland annat Språkrådet, universitet, skoljurister och styrelsen för Dramaski utbildning. Om ni har någon kunskap att bidra med får ni gärna kontakta mig under eller efter jul. Jag kommer att fokusera mitt arbete på att fylla i ansökan fram till den 31 januari då den skall skickas in.
Jag vill också passa på att tacka er som följt oss och stöttat oss på olika sätt under hösten.
Ett speciellt tack till er som svarade på enkäten! Vi har fått in totalt 70 svar som kommer att sammanställas och utgöra elevunderlaget i ansökan.
Sist men inte minst önskar jag er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!
Nyhetsbrev vecka 44
Hej!
Jag vill börja med att tacka alla som kom till vår monter på Dövas dag. Det bästa
med helgen var att träffa er och att knyta nya kontakter. Jag pratade med flera
personer från hela landet – barn, föräldrar, lärare, styrelseledamöter, forskare
och flera andra intressenter. Viktiga och givande diskussioner initierades, de
återkommande frågorna handlade om skolans läge och transport samt hur barn
ska få de förutsättningar de behöver för att utveckla talspråk i en teckenspråkig
skola.
Vi fick också träffa ett tiotal barn och fråga dem vad de ville bli när de blir stora.
De ville bli bland annat poliser, butiksbiträde och youtuber. Utbildning är en
viktig del för att kunna göra verklighet av sina framtidsdrömmar.
Diskussionerna har fortsatt och fortsätter på andra platser; jag deltar i
utbildningar, seminarier och går på möten med olika aktörer som kan ha
betydelse för den framtida skolan. Jag blev inbjuden till bland annat en
forskningsdag på Linköpings universitet där jag fick presentera projektet samt
delta i en panel tillsammans med några forskare som diskuterade
teckenspråket ur olika perspektiv. Jag deltog också på en diskussionsdag
arrangerad av en familjeförening i Stockholm, Snoken, som handlade om
skolgång för teckenspråkiga barn. Där fick jag presentera projektet och våra
tankar om en internationell teckenspråkig friskola samt delta i en
gruppdiskussion med föräldrar, representanter från dövföreningen och
Manillaskolan. Jag tycker att det är viktigt med sådana tillfällen där olika
yrkesgrupper, representanter, föräldrar och skola får mötas och diskutera
förutsättningslöst om gemensamma frågor kring teckenspråk eller/och barns
skolgång.
Vi har nu skickat ut enkät till en grupp föräldrar för att kolla intresset för den
framtida skolan. Svaren skall bifogas som underlag i ansökan till
Skolinspektionen. Du som har fått enkäten, det är viktigt inför den kommande
ansökan att du svarar på den. Enkäten kommer att sammanställas och
redovisas på vår hemsida någon gång efter årsskiftet.
Jag hoppas att enkätundersökningen visar samma resultat som en annan
liknande undersökning som genomfördes i Norge år 2015 av Hilde Haualand på
uppdrag av Norges dövas förbund (NDF). Den besvarades av totalt 96 föräldrar,
både hörande och döva, till hörande och döva barn.
I rapporten står det att intresset bland föräldrar för att skicka barn till en
teckenspråkig grundskola oavsett hörselstatus var positivt. Om vår
undersökning skulle visa att föräldrar i Sverige ställer sig lika positiva till
teckenspråkig skola som i Norge ska det vara möjligt att förverkliga drömmen
om en internationell teckenspråkig skola.
I början av november kommer jag att delta i en kurs om att starta friskola och
ungefär samtidigt kommer ansökningsformuläret vara ute. Då kan arbetet med
självaste ansökan påbörjas. Spännande!
Det var lite om vad som pågått och pågår just nu. Ni är som alltid välkomna med
era frågor och funderingar.
Allt gott!
Tack för all feedback! Jag får en känsla av att vi är många som är enade om att det här projektet är angeläget för våra teckenspråkiga barn.
Jag vill berätta att jag kommer att delta på Dövas dag helgen 21-23 september där jag kan berätta mer om projektet för er nyfikna samtidigt som jag hoppas att få ta del av era tankar kring detta, såväl erfarenheter som åsikter.
Jag ska bland annat göra en enkätundersökning för att undersöka intresset för den framtida skolan, då vi i kommande ansökan måste kunna visa på att det finns elever som kan tänka sig att söka till vår skola.
Ni hittar mig vid Dramaskis bord på lördagens utställning mellan kl. 10-16.
På söndagen kommer jag att finnas vid ansiktsmålningen för barn som startar kl. 08:30. Där hoppas jag att se många barn och få prata med dem om vad de tänker om framtiden. Vi skulle vilja filma dem också för att samla in material på teckenspråk till det här projektet.
Kom dit så berättar jag mer! Ni, speciellt föräldrar och barn, är viktiga för det här projektet!
Vi ses!
Hej!
Nu är vi inne i september. Dramaski har startat ett dotterbolag Dramaski
utbildning med fokus på skolverksamhet. Målet är att starta en fristående
grundskola med teckenspråk som undervisningsspråk - något som
många pratat och drömt om.
Jag, Maria Rudin, är anställd som projektledare och arbetar nu i första
hand med ansökan till skolinspektionen som sedan beslutar om
godkännande av etableringen. Den ska skickas in senast den 31 januari
2019. I mitt arbete har jag stor nytta av min bakgrund som utbildad och
legitimerad lärare i matematik och NO samt min 14 års yrkeserfarenhet
på Manillaskolan.
I Sverige finns det ca 4000 friskolor med olika profiler och ingen av de
fristående grundskolorna har teckenspråk som undervisningsspråk,
något vi vill ändra på. Vi vill kunna erbjuda en kvalitativt god undervisning
på teckenspråk för att våra elever ska må bra och för att de ska få de
bästa förutsättningarna för att lära sig, vilket är två betydelsefulla faktorer
för en god kunskapsutveckling. Hos oss är teckenspråk så självklart att vi
kan fokusera oss på kärnan: kunskapsuppdraget i enighet med den
svenska läroplanen för grundskolan. Vi är också mycket intresserade av
forskning och vill arbeta nära det. I vår skola tror vi starkt på våra elever.
Jag har tillsammans med Mindy Drapsa och Gunilla Vigert som sitter i
företagets styrelse jobbat fram denna skolas specialprofiler, som är
utformade efter vad vi anser skolan skall arbeta med för att
teckenspråkiga barn och ungdomar ska ges de bästa förutsättningarna
för att utvecklas. Dessa är följande:
•
Entreprenörskap
Våra elever rustas för att bli ledare – självständiga och kreativa
personer som är stolta över sig själva och vågar ta plats.
•
Internationell inriktning
Våra elever kan bemöta andra människor från olika delar i världen
och har förmåga att växla mellan olika språk med sina
språkkunskaper i t ex amerikanskt teckenspråk och internationella
tecken. De har kunskap om och kan visa respekt för olikheter.
•
Nytänkande med modern teknik
Våra elever kan teknik och kan tänka kreativt om hur man kan arbeta
med teknik i olika sammanhang.
Vi kommer att skicka ut nyhetsbrev. Vill ni få nyhetsbrev - skicka ett mail
till mig och anmäl ert intresse. Ni är välkommen med era funderingar,
frågor och tips till mig via mail eller bildtelefon.
Jag avslutar med att betona att skolans absolut viktigaste uppdrag är att
ge barn och ungdomar goda möjligheter i livet och rätten till kunskap de
behöver för att få en bra framtid.
Vårt mål är att förverkliga drömmen om en kunskapsfokuserad
teckenspråkig skola med internationell inriktning!
På återseende,
Maria Rudin
Projektledare
Email: maria@dramaski.se
Bildtelefon: maria.rudin@t-meeting.se